Магистралата Русе - Маказа трябва да е готова до 5

...
Магистралата Русе - Маказа трябва да е готова до 5
Коментари Харесай

Иван Шишков: Надявам се следващата година да започне строителството на магистралата Русе - Велико Търново

Магистралата Русе - Маказа би трябвало да е подготвена до 5 години 

В изявление за  регионалният министър Иван Шишков приказва за строителството на автомагистралите, които ще свържат северна и южна България. 

Докъде и по какъв начин страната може да оказва помощ изключително на дребните общини? 

- В момента всички седят и чакат страната равнопоставено да им помогне. На тези, които имат най-остра потребност от помощ, им се оказва помощ съразмерно - съгласно броя на жителите. Но по този начин огромните получават повече. А те могат да си създадат личен механизъм. Всички в София, да вземем за пример, са съгласни да се вдигне цената на разрешението за градеж и с парите на бизнеса да се направи градската среда. В момента те построяват половинчата градска среда и никой не е удовлетворен. Малките градове имат по-големи проблеми и по-трудни за решение, тъй като при тях не може да се приложи чисто икономическият механизъм. Във ВиК бранша, да вземем за пример, когато имаш по-малко ползване, получаваш по-малко пари. А мрежата продължава да е дълга и поддръжката ѝ става проблем. Но с цел да се концентрира страната върху дребните общини, хубаво е огромните да поемат своя финансов кръст и да употребяват личния си запас. Всички вършат общи устройствени проекти, само че те се трансформират в тапети. Защото към тях не се ползва стопански механизъм по какъв начин да бъдат изпълнени.

Това обаче още повече задълбочава общественото неравноправие сред Севера и Юга. Как може да се преодолее то?

- Големият проблем са автомагистралите. Северът има извънредно проблематични връзки с южната част на България. Не единствено тъй като южната има " Тракия ", въпреки и не толкоз качествено издигната, освен тъй като северната към момента си няма " Хемус ". А тъй като няма подобаващи връзки север-юг.

- Разписахте документите за дълго чаканото трасе Русе - Велико Търново. Какви са стадиите и периодите му?

- Сега възложихме механически план и страната да приключи отчуждаването. Надявам се идната година да стартира строителството. Участъкът от Русе до Маказа, за който в последно време непрестанно приказвам, е автомагистрала, която освен ще свърже Севера и Юга. Представете си за каква връзка става въпрос по тази ос, която ще пресече три автомагистрали - " Хемус ", въпреки и в частта на илюзията, само че въпреки всичко и нея ще я има в миналото, " Тракия " и най-после " Марица ". Ще свърже Русе с Гърция и Турция. Това основава живот, бизнес. " Хемус " няма да реши казуса на Северна България, свързаността с Юга ще го реши. От Видин към Кулата и от Русе към Маказа са двата най-големи европейски коридора.

- Кога във времето виждате автомагистралата Русе - Маказа?

- 4 - 5 години най-малко.

- И то в случай че има последователност сред държавните управления.

- Надявам се най-малко да са ме чули, че построяването на всички тези пътища е извънредно значимо. Знаете ли, тунелът под Петрохан бе заложен преди 1990 година Той е най-пряката връзка от Дунав мост, от Видин към Кулата. Това, което се прави сега, удължава със 70 км трасето и го праща в автомагистрала " Хемус ". Ако в този момент се строеше тунелът под Петрохан, този район щеше да има напълно различен образ като развиване. Тогава около транспортните коридори ще стартират да се основават производства, ще има складови бази. А не обезлюдяване. Сега даже някой да има предпочитание да прави произвеждане, няма кой да го извърши. Колкото по-бързо построим автомагистралите, толкоз по-бързо ще понижим процеса на обезлюдяване.

- В тази връзка какви са последните вести към автомагистрала " Хемус "?

- До средата на другата седмица ще пуснем сектора от Шумен до Белокопитово. Имаше малко закъснение, сега сме на стадий приемателна комисия. Пускането значи позволение за прилагане. Атракцията с лентичките не е най-важната. Най-важно е един обект да има позволение за прилагане.

В последния месец и половина успяхме да съживим строителството в първите три лота, които бяха спрени по чисто стопански аргументи. Заради четвърти и пети лот съм подготвил текст за изменение за Закона за устройство на територията за да бъдат оповестени за търпими стартирани или напълно приключени инфраструктурни обекти поради това, че ние намерихме още в предходния длъжностен кабинет доста противозаконни строителства, предоставени от страната. Лошото е, че полемиката се трансформира във война против строителните компании, съвсем против сектора. Проблемът не е в строителите, а в метода на ръководство и възлагане на всички тези обекти. При шести лот приключва отчуждаването. За седми, осми и девети лот сега водим съответни диалози. Там част от трасето е невероятно да бъде проектирано по метода, по който е препоръчано. Трябва да го изменим. За към месец ще можем да вземем изрично решение по какъв начин да го създадем и да продължим напред.

- Като приказваме за инфраструктурните обекти и за развиването на градовете, кои са другите автомагистрали от определящо значение?

- " Черно море " е извънредно значима по доста аргументи, освен като връзка сред Бургас и Варна. Тя е основна за развиването на туризма. Всичко се преплита. Когато един детайл не се случи, това рефлектира върху цялата страна. Миналата седмица пуснахме три километра от " Струма ". За страдание единствено три. И с ясното схващане, че увеличението на придвижването ще бъде минимално. Но въпреки всичко този сектор беше построен и бе безсмислено цялото придвижване да минава трудно около него. Защо съм неудовлетворен? През октомври 2020 година се е случило свлачището преди тунела в посока София - Гърция. Беше спряно строителството в сектора. В рамките на предишния длъжностен кабинет аз бях открил този проблем, възложихме план за подсилване на свлачището. Хубаво е, че е изработен. Имах диалог със строителната компания, която трябваше да укрепи свлачището и да пуснем тази част от автомагистралата. Надяваме се до три месеца да приключи първия стадий на укрепването, тъй че да пуснем придвижване от Гърция към София. А в средата на идната година, когато приключи напълно укрепването на свлачището, да пуснем цялото придвижване. За страдание тогава го споделих, станах неприятен оракул - че най-после ще имаме тунел, само че няма да имаме път към него. Това се случи. Тунелът ще бъде подготвен и може да бъде пуснат без никакъв проблем до 20 дни. Но няма по какъв начин, в случай, че нямаме достъп до него, да пуснем автомагистралата. Това е също част от това замитане на проблемите.

- Министерство на регионалното развитие отпусна над 406 млн. лева за капиталови планове на общините. С тях ще се финансират 234 обекта. Какви са плановете?

- Общините сами си избраха обектите. Може би единствено десетина общини не предоставиха нужната документи. На третия или четвъртия ден, откакто станах министър, се срещнах с НСОРБ. Направихме логаритъм, ясни и транспарантни правила, по които ще аплайват общините. Условието беше, че всяка община кандидатства с един обект, изборът е техен, и обектът да има позволение за градеж. Единствено на Карлово дадохме пари за два обекта - за ВиК и за съвсем унищожените от стихията пътища. Мисля, че всички започнаха да схващат: неналичието на планове значи неспособност за вложения. Колкото и малко пари да има страната и да ги дава на общините, с цел да задоволяват потребностите си, те в случай че нямат планове, нищо няма да се случи. Надявам се общините да са решили вярно кое им е било най-необходимо.

- Един от огромните проблеми на общините е обвързван с ВиК бранша. Какви решения предвиждате?

- В момента приключваме новия закон за ВиК. Самият ВиК-холдинг ще има по-сериозно присъединяване в вложението в общините. Те и сега имат тази опция, единствено че в този момент се дават пари във тип на заем на ВиК сдруженията. За да оправим ВиК мрежата, която не е добра и рикошира върху цените, би трябвало да се търси по-сериозен механизъм за финансиране. Но би трябвало да е ясно - ще се финансира там, където е належащо и ще има стопански резултат. А не, с цел да угодим на кмета да си направи предизборна акция. Това е безсмислено.Държавата би трябвало да оказва помощ в това число с интелектуален артикул, тъй като дребните общини имат този проблем.

- Бихте ли дал образец?

- По Плана за възобновяване една от стратегиите е да се цифровизират всички позволения за градеж, да се изградят цифрови архиви на общините и така нататък Малките общини ще имат проблем да поддържат тази база данни. Когато има малко консуматори на системата, тя няма да може да се самофинансира. Ще има и проблем с поддръжката ѝ.

- В последните месеци кметове се оплакваха, че поради честата промяна на държавните управления и нарушената връзка правят действия на страната - строят пътища и мостове. Къде се къса връзката сред централната и локалната власт?

- Със сигурност не извършват пътища на страната. Да не забравяме, че част от мостовете и пътищата са общински. Примерът с Карлово е подобен - дадохме пари на кмета, с цел да възвърне общински пътища и общинска ВиК мрежа, която е под тях. Смяната на държавни управления повлия на друго - 400-те милиона за общините. В постоянния кабинет имаше 4 листата за тях - най-вероятно от всички парламентарни групи. Кой знае какво е било сред тях...

- Тоест всяка партия се е опитвала да наложи своите общини?

- Даже и не знам какъв е бил правилото. Ние изготвихме един лист с ясни критерии и всичко завърши. За мен казусът е, че не се е случило през март, а се случи септември.

- Кои бяха неотложните задания, които като длъжностен министър трябваше на първо време да свършите?

- Първата бе интерконекторът. Трябваше да довършим градежа. Строителят беше решил, че е приключил избрани неща, а не ги беше направил. Успяхме да го мотивираме. Положихме невероятни старания. Дотам, че ДНСК и аз сме събирали документи за въвеждането на обекта в употреба, вместо да ги събере надзорът и строителят. Дотам докарахме връзката, само че постигнахме резултат. Документите ги има и съм спокоен за оборудването.

Другото, което трябваше да създадем незабавно, бе да осигурим зимното разчистване. В предходния вид на търга, който бяха пуснали за тригодишните поръчки за пътищата, не влизаше зимното разчистване. То бе безусловно забравено.

- Как по този начин?

- Казвам безусловно, тъй като сигурно не е забравено. Но не знам за какво бе пренебрегнато. Някои се надяваха, че Народното събрание ще удължи периода за действието на старите контракти. Но те не го направиха. Не желая да разясня нито за какво са се надявали, нито за какво не са го създали. Трябваше да се обезпечи зимното разчистване. В момента се подписват всички контракти и няма никакъв проблем. Има напрежение с другите тригодишни контракти, тъй като методът, по който бяха направени състезанията, също не беше добър. Най-вероятно ще се наложи да ги прекратим и да пуснем нови, с цел да може да осигурим през пролетта добра поддръжката на пътищата.

Третото нещо бе превъзмогването на забавянето на автомагистрала " Европа ". Бях оставил на министър Караджов досието, с цел да може да утвърди обстоен организационен проект на първия сектор от София до Сливница, с цел да вървим напред, тъй като до края на 2023 година трасето би трябвало да бъде построено. То е с европейски пари. За страдание в този момент открих досието в същото състояние. Имаше проблем с кмета на Костинброд. Подписах съглашение с него и утвърдих Подробен устройствен план. Това не можеше да чака идващ постоянен кабинет.

- На какви пари по Плана за възобновяване могат да разчитат общините?

- Това е общ брой от стратегии на доста министерства. През Министерство на регионалното развитие минава програмата за саниране. 1,2-1,4 милиарда лева ще е сумата за жилища плюс още 600 милиона лв. за публични здания. Подписах насоките, сега текат публични разисквания. Нашата концепцията е общините да продължат да бъдат с водеща роля. Те имат насъбран опит, имат и връзката с хората. За ВиК мрежата ще има пари, а също и за транспортна съгласуваност. Първата част - до Търново, от направлението Русе-Маказа ще бъде отчасти финансирано по Плана.

- Кога чакаме първите финанси?

- Всеки миг. За санирането, когато приключим публичното разискване, ще има опция да се отвори процедурата незабавно - след 20 дни. Проблемът на България е, че не аплайваме и не използваме вярно тези стратегии, тъй като нямаме планове. Когато нямаме идея и планове, желаеме на парче. Ако предложим цялостна идея, сигурно ще можем да желаеме повече пари.

- Цялостна идея обаче допуска единодушие сред партиите в Народното събрание...

- На първо място допуска събирането на задоволително интелектуален капацитет. За мен такава идея не е обвързвана с лява или дясна политика, нито с някакви партийни цели. Магистрала " Хемус " няма планиран пътния възел Русе - Велико Търново. Няма. Ние приказваме 12 години за " Хемус ", само че не знаем къде тя ще се пресече с пътя Русе - Велико Търново. Това споделя всичко. Искаме да вършим тунел под Шипка, само че връзката от Русе към Маказа е през Прохода на републиката. Какво да кажа повече - това е истината. Всички би трябвало да спрат да мислят на дребно и по какъв начин ще излъжат гласоподавателите, че вършат нещо за техния район. Не, би трябвало да създадат за района България. А в района България би трябвало да се свържат всички райони.

- Има ли в Министерство на регионалното развитие стратегии за развиване на прилежащата инфраструктура към културно-историческите обекти и какво съгласно Вас като проектант би трябвало да се направено, с цел да налични и атрактивни Чудесата на България?

- Когато се проектират автомагистралите, да се създадат положителни връзки към тези обекти, които биха били свързани с тях, с цел да са лесни за визити. Искам да предложа на политиците да проектират цялата инфраструктура на страната. Ако не създадат кабинет, аз ще направя първите стъпки, само че въпреки всичко се надявам скоро да има постоянно държавно управление. Ние сме изостанали в проектирането. До такава степен, че идната година съвсем няма в какво ново да влагаме, като се изключи малко от автомагистрала " Европа " и четвърти и пети лот на " Хемус " и то в случай че Народното събрание разгласи за търпими противозаконните градежи, които страната е разрешила. Проектирането не е толкоз скъпо. Нищо не ни пречи да проектираме автомагистралите, да създадем всички процедури по тях и след някоя друга година, когато светът излезе от икономическите проблеми, да осигурим финансиране и да стартираме да ги строим. А не занапред да ги проектираме. Това не е обвързвано с политика, а с развиването на страната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР